Mattias Elftorp's


Cover by Susanne Johansson
Story, art and design by Mattias Elftorp
80 pgs, b/w
Published by Wormgod.
ISBN: 978-91-978418-5-6

Chapters
HYPERTEXT CONSCIOUSNESS
ONE WOMAN REVOLUTION
THE FINAL DOOR

PIRACY IS LIBERATION 010
-Hypertext Consciousness-

Fall 2011.

Having upgraded her consciousness to the next level, Purple decides to do something about the religiously capitalist leadership of the City and stages a one-woman revolution...

This book can, but does not have to, be read as a hypertext, i.e. a set of linked texts.

You also want to read it because it contains sex, violence and drug use.

Sample pages

Press material

From Brand #4/2012:
Alla webbsidor på Internet inleds med http. Det känner de flesta till. Jag har aldrig reflekterat över vad det betyder. Men jag lär mig att de två första bokstäverna är en förkortning av ordet hypertext. Med hypertext menas en text som består av länkar. Detta betyder att en hypertext inte behöver läsas från början till slut, utan med hjälp av länkarna kan läsaren hamna lite var som helst, beroende på var länken leder. Internet är alltså uppbyggt kring detta. Man kan till exempel börja i en vetenskaplig text om antiken och sluta i en tråd om hur man tillverkar egna bomber. För många av oss är det här en självklarhet. Men jag tycker fortfarande att det är en svindlande tanke.
En klassisk bok är på flera sätt motsatsen till en sådan öppen spretighet. Den är tänkt att läsas från första sidan till den sista. I en rät linje.
Förra året släppte serietecknaren Mattias Elftorp den tionde boken i sin svit Piracy is Liberation. Boken heter Hypertext Consciousness. Den går att se som ett försök att kombinera dessa två läsformer. Hypertexten med boken. Han har nämligen skrivit en seriebok i hypertext. Det betyder att genom hela boken förekommer sidhänvisningar som kan ta en var som helst i boken. Alla riktningar är möjliga, beroende på vilka sidhänvisningar man väljer att följa. Handlingen och informationen flödar åt alla håll.
Berättelsen är satt i en dystopisk framtid. Om du är ett fan av cyberpunk och postapokalyps har du hamnat helt rätt. Flera av de kända ingredienserna förekommer här. Ett folk som är fört bakom ljuset, tekniken och uppkopplingen, den stora staden, sex, våld och uppror. Elfstorp använder sig av en estetik som är rå. Allt är ritat i svartvitt. Boken följer Purple som har bestämt sig för att ”do something”. Hon vill göra revolution. Hon har tidigare lyckats ladda ner hela nätet i sin hjärna. Detta betyder att hon inte längre upplever livet linjärt, utan att en tanke leder till en annan och så är hon plötsligt där. Ibland sker flera händelser parallellt. Hennes medvetande är alltså hypertextuellt. Att läsa boken som en hypertext blir också ett försök att sätta sig in i Purples medvetande.
Det är en helt ny teknik att berätta på. Här återkommer den svindlande känslan. Känslan av att det alltid finns ett annat sätt att läsa boken på. Det linjära upphör, slutenheten försvinner. Sättet man väljer att läsa boken på påverkar även handlingen. Det är en häftig upplevelse. Samtidigt går berättelsen något förlorad, det här handlar framförallt om experimentet som idé.
När jag lägger ifrån mig boken, sätter på datorn och går in på nätet tänker jag på alla dessa länkar. Den där öppna spretigheten. I en tid då vårt surfande allt mer präglas av smartphones och applikationer känns det angeläget att prata om hypertext. Att påminna. För ”apparna” är inte lika öppna. Där förekommer inte hyperlänkarna på samma sätt. En app har ett visst syfte. Om man vill vidare får man köpa/ladda ner en annan app. Hypertexten är något annat. Elftorps bok går att läsa som en hyllning till den öppenheten.
Elliot Baron

Back